ÇIRALI

Çıralı ve Çevresi Hakkında Bilgiler

Antalya Kemer'e bağli ÇIRALI bölgesi, "Güneşi, denizi ve doğa güzelliklerinin"yanı sıra tarihi zenginlikleriyle insanlarin ilgisini çekmektedir. Güney ucunda Olympos antik kenti, kuzey batisinda Yanartas (Chimera) bulunmaktadır.

Akdeniz'in en temiz yerlerinden birisi olan Çıralı sahili 3,2 km uzunlığundadır. Genişliği ise 50-100 metre arasında değişmektedir. Kumsal denizden itibaren yumusak bir egimle yükselmektedir.

Her iki ucunda kayaliklarla sinirlanmistir. Genel olarak ince taneli yüksek kaliteli kum yapisina sahiptir. Güney ucunda antik Olimpos kentinin içinden geçerek gelen dere denize denizle birleşir.

Denizi çok temiz olan Çirali'da rahatlikla denizin keyfini çikarabilir ve güneşlenebilirsiniz. Yapilasmanin çok az olmasi, yöreye ayri bir güzellik katar. En yüksek binasi 3 katlidir.

Çıralı 'nın tarihi ve doğal zenginliği, yasal statüler geliştirilerek koruma altına alınmış durumda. Çıralı her mevsim değisen, yenilenen bir güzellik ağacı, çiçegi ve bitkisiyle karşınızdadır.

Bu güzeliği renk ve kokulardan olusan bir harmoni olusturur. Dünyada nesli tükenmeye baslamis kuslarin bir çokunu bir arada görmek size ayri bir zevk verecektir.

Nesli dünya çapinda tehlike altinda olan denizkaplumbagalarinin ( Caretta ) üreme alanlarindan birisi de Çirali sahilleridir. Çıralı ayrıca ismine yakışır şekilde "SAKLI CENNET"olarakda anılmaktadır.


Olympos

Antalya-Finike yolundan Olympos'a gitmek için Ulupınar'dan harabe levhasının olduğu yola sapmak gerekir. Dar fakat nefis güzellikteki yol bizi Olympos'un sahiline kadar indirir. Harabeye ulaşmak için çayı geçip geniş kumsalda biraz yürüdükten sonra Olympos'un içinden geçen çay kenarına ulaşılır. Çay'ın yanından giden patika yol bizi harabenin içine götürecektir. Olympos Hellenistik Devir'de kurulmuştur. Varlığını M.Ö. II. yüzyılda bastırdığı Lykia birlik sikkelerinden anlıyoruz. M.Ö. 100'de birliğin önde gelen ve üçoy hakkına sahip altı şehrinden birisi olmuştur. M.Ö. I. yüzyılda Olympos'a korsanlar dadanmış, şehir korsanların yerleştiği bir yer haline gelmiştir. M.Ö. 78'de Roma komutanı Servilius Isaurieus Olympos'u korsanlardan temizleyerek şehri Roma topraklarına katmış, Roma dönemi sırasında hemen yakınındaki tabii gazların yandığı Çıralı'daki Demirci tanrı Hephaistos kültüile büyük bir ün sahibi olmuştur.

Olympos, içinden geçtiği dereciğin iki yanına yayılmıştır. Kumsaldan da görülen ve mezarların üzerinde bulunan yüksek tepe Olympos'un akropolüdür. Üzerindeki yapı kalıntıları ise Orta Çağ'da bir kale şekline sokulan surlara aittir. Bu tepeden bakıldığında Venedik misali ırmağın güzel görüntüsünüseyredebilirsiniz. Irmak, kenarlarına yapılan poligonal teknikteki duvarlarla kanal haline sokulmuş, bugün de izlerini gördüğümüz köprüile iki yaka birleştirilmiştir.

Nehrin karşı tarafında hemen kıyıda görülen pencereli yapı şehrin hamam kalıntılarıdır. Olympos'un bu kıyısına nehrin üzerindeki iri taşlara basarak geçilebilir. Burada çalılıklardan çok zor gezilebilen Olympos'un tiyatrosu bulunur. Tiyatronun tonozlu paradosları, orkestraya ve çevreye dağılmış süslükapı ve niş parçaları burada tipik bir Roma Devri tiyatrosunun bulunduğunu gösterir. Tiyatro ile deniz arasında Bizans Çağı bazilikası ve suru ile nehrin kenarındaki hamam kalıntılarıdır. Tiyatronun tonozlu paradosları, orkestraya ve çevreye dağılmış süslükapı ve niş parçaları burada tipik bir Roma Devri tiyatrosunun bulunduğunu gösterir. Tiyatro ile deniz arasında Bizans Çağı bazilikası ve suru ile nehrin kenarındaki hamam nefis bir başka yapı kalıntısı yer alır. Ortada oluşan geniş açıklıktan anlaşıldığına göre şehrin agorasının ve gymnasionunun burada olması gerekmektedir.

Tatlısu, deniz , eşsiz doğa ve tarihin birlikteliğini sunan, olimpos görülmeye değerdir.

Çıralı Kemer, ANTALYA   /   0541 825 71 51   /   info@ciraliherahotel.com
KVKK    |    Gizlilik    |    Şartlar ve Koşullar    |    Teslimat Bilgileri
Tüm hakları Çıralı Hera Hotel’e aittir. © 2014 - 2017 / Tasarım Ajansweb